At købe et ægte tæppe i dag er en tillidssag!
Få et kort tæppekursus her.
Og tillid er ikke lige det, man får, når man som tæppekøber f.eks. læser sin avis!
 
"Ophørsudsalg", der har varet flere år. Tæppeauktioner her og der! Tæppeforretninger, der lover fuld garanti og ombytningsret, på et ophørsudsalg! Og så ikke mindst disse fantastiske besparelser som f.eks. "før kr. 72.000,- men NU KUN kr. 18.900,-"  (en nedsættelse på kr. 53.100 eller godt 380 % rabat) !!!!
 
Det naturlige spørgsmål er så: "Hvad er det vi betaler for, og bliver vi snydt ?"
 
Der findes i dag mange forskellige tæpper, lige fra de gamle gode kvaliteter og så over til de 100% kommercielle tæpper. I "gamle" dage var det håndværket, traditioner og kultur, der lå til grund for fremstillingen af tæpper. I dag har de økonomiske interesser en afgørende indvirkning.
I dag fremstilles tæpperne, ofte som efterligninger af de "gamle", og kan sælges for brøkdele af prisen som de originale ville koste. Og her kommer så problemet: De sælges sjældent for den reelle pris, og alt for ofte har tæppekøberen den opfattelse at de køber "den originale gamle kvalitet".
Da det er svært, som forbruger, at se forskel, så sker det desværre alt for ofte at kunden kommer til at betale en helt anden pris, end det tæppet reelt burde koste!!
Lad os bedst beskrive dette i nedenstående eksempel: Begge tæpper kan beskrives således:



Persisk Isfahan
med silke
ca. 150 x 110 cm.
ca. 1.000.000 knuder
pr. m²

Gæt nu selv:

Det ene koster
kr. 23.700,-

Det andet
kr. 63.900,-


 

Begge tæpper er knyttet i Iran. Men det ene tæppe er knyttet med håndspundne uldgarner klippet fra lammenes halsområde (også kaldet kurkulden). Silken er fremstillet på den gamle måde. Alle farverne er baseret på naturfarver. Her er benyttet den asymmetriske knude. Til sidst er luven klippet ned i hånden. Tæppet er knyttet omkring 1935 på det kendte værksted "Serafian". Dette tæppe betegnes i dag som et liebhavertæppe og koster ca. 64.000,-
Det andet tæppe vil for det utrænede øje være meget lig det dyre. Farverne er meget ens. Her er også 1 mio. knuder. Faktisk er det svært for nybegynderen at se forskel.

MEN det billige tæppe er fremstillet på en helt anden måde: Her er tale om en blandingsuld, dvs. importeret uld f.eks. fra fårefarme i Australien. Ulden kan være iblandet helt op til 80% viskose eller polyester. Silken kan i værste fald være syntetisk. Garnerne er selvfølgelig spundet på maskiner og alle indfarvningerne er baseret på kemiske farver, der løber ud. Her er ikke tale om en knude mere, men bare en tråd, der går ned og rundt om en trendtråd og så op igen. Luven klippes til på en maskine. Måske bleges farverne med et kemisk bad, så tæppet ser ældre ud. Tæppet er f.eks. knyttet indenfor de sidste 3-10 år, men ligner et tæppe fra 30'erne. De mest kommercielle af disse tæpper kan reelt sælges for ca. kr. 9.000,-

Hvilket tæppe er så det billige?  Få svaret herunder.

Det vi ofte ser, er at det nye og kommercielle tæppe alt alt for ofte sælges, som netop det dyre tæppe.
De ting, der beskrev kvaliteten på den gamle Isfahan, bliver nu fortalt om det nye tæppe. Så bliver historien krydret med en god rabat, på grund af  .................., og så koster tæppet ikke mere 63.900,- men "kun" 36.000,-, og reelt skulle det kun have kostet kr. 18.700,- (eller måske 9.800,-).
Når man har mulighed for at have begge kvaliteter foran sig, kan man med lidt viden hurtigt lære at skelne den ene fra den anden.
Men hvad så, når butikken kun har den nye kvalitet ?? Sælgeren kan fortælle en masse om "dette unikke tæppe", "fra Serafians fine værksted", "naturfarver, hvor farverne bestemt ikke løber ud", "over 1 million knuder pr. kvadratmeter" osv. Og så til en "ganske speciel pris nu kun kr. 36.000,- mod Før-prisen på 64.000,-" Og der ydes naturligvis "evig garanti" (på et ophørsudsalg)??!!
Da kunden/forbrugeren ikke kan gennemskue disse oplysninger, og ikke har de to forskellige kvaliteter ved siden af hinanden, så udnyttes dette alt for ofte af sælgeren.
Både vi og Brancheforeningen for Orientalske Tæpper har forsøgt at få forbrugerombudsmanden til at se på sagen, men denne har "ikke ressourcer" til at løse dette, skønt han anerkender at her er et klart problem.
Da vi ikke kan acceptere ovenstående, idet det skader hele branchens renomé og ødelægger tiltroen til ALLE tæppehandlere, jamen så har vi valgt at gøre noget ved problemet.
 
Få nogle tips under "Gode råd", eller bedre kom ind i butikken og se udstillingen, der kan lære dig at skelne, og derved blive snydt det mindre!
 
Ps.: Tæppet til venstre, er det gamle originale tæppe til de godt 64.000,- 
 
Hvorfor alt dette ?
Ganske simpelt. Igennem 4 generationer har MAKTABI stået for seriøsitet og reelle priser, og det er OGSÅ vores renomé der skades, når kunderne mister tilliden til branchen. Vi mener at den bedste måde vi kan skille os ud for  resten af branchen, er ved at lade kunderne SELV lære at vurdere tæpperne og derefter selv vurdere hvilke forretninger, der sælger reelle tæpper til den rigtige pris!
Og lad os med det samme slå fast, for ikke at blive beskyldt for brødnid, at vi så absolut ikke har noget i mod de kommercielle tæpper, selvom vi ikke handler med dem. Tæpperne skal bare sælges til den rigtige pris og kunderne skal have de rigtige informationer om tæppet om tæppet de er ved at købe.

Store Kongensgade 83-85 (ved Marmorkirken) - 1264 København K. - Tel.: 33 14 12 02 - info@maktabi.dk