Reparation

Alle reparationer udføres på eget værksted med
originale uldtyper og indfarvninger.

-Slidte frynser:

Hvis frynserne er blevet slidte og møre, kan man i de fleste tilfælde hurtigt og nænsomt reparere disse med stopsyning, som lukker samtlige grundtråde med en knude, så frynserne igen fremstår pænt og sikre mod slidtage af tæppet. En sådan behandling skal man nok påregne med tiden, da frynserne jo er det mest udsatte på et ægte tæppe.
Hvis frynserne og evt. luven er så medtaget, at det ikke er fornuftigt med en stopsyning, kan en afslutning med en såkaldt rhaytoni (flettet tråd) komme på tale. Endvidere kan der også udføres kunstige frynser.
Endelig udfører vi en genopbygning af frynser, med udtræk af nye grundtråde et stykke nede i tæppets luv, med tilhørende kelimbort og afslutning. Se her eksempler på reparation af frynser:  
 

- Huller og revner:

Ægte tæpper kan få huller og revner som følge af slidtage, forkert underlag og  mørhedskader efter potteplanter, vandskader og lign.

Vi kan genopbygge disse huller, så fint, at ikke engang en fagmand kan finde reparationen.

Tæppet bliver først vasket, for at få de originale farver frem, så reparationen ikke får en forkert nuance. Derefter renses hullet for trevler og løse knuder. Evt. nye grundtråde trækkes igennem og fæstnes i de stærke dele af tæppet. Vi indfarver garner i natur-, Anilin-, og cromefarver, der passer til det pågældende tæppe. Endelig knyttes knuder i knudetype og mønstre som den oprindelige teknik, hvorefter luven klippes til med specialsaks. Herved opnås den færdige reparation og tæppet har bevaret sin værdi.

- Slidte kanter:

Kanterne er, som frynserne, udsatte dele af et ægte tæppe. Disse bliver selvfølgelig med tiden slidte. Faktisk er kantbåndene i de fleste tæppe en ekstra beskyttelse mod slidtage, som udføres efter at selve tæppet er frembragt. Da de tværgående grundtråde (kaldet skud) vender i kanter af tæppet og fortsætter efter næste knuderække, er det vigtigt at disse ikke brister. Derfor sættes en ekstra uld-omslåning på tæppets kanter; denne kan man derfor forny - og derved forlænge tæppets levetid.
Vi udfører en ny omslåning af uld i tæppets originale farver.
Derud over kan vi udføre genopbygning af slidte kanter med nye grundtråde og luv.
Tilsyning ved bristede kanter kan udføres (dette ses tit på tæpper fra Pakistan og Indien)

- Mølhuller:

I disse år ser vi desværre at det gammelkendte mølproblem igen er blevet aktuelt. Vi modtager mange tæpper møl-
lene har været i, med ofte stor skade til følge. Her vil vi lige nævne tæppeklannere, som også er meget aktuelle.
Lige som møl kan de gå i tæpperne og andet uldtøj. Endelig skal nævnes husbiller, sølvfisk og bænkebiddere.

Ved en reparation af mølhuller starter vi med en vask af tæppet for at fjerne eventuelle larver og æg, så vi kan
garantere et tæppe fri for møl. Herefter indfarver vi garner til de originale farver og endelig knytter vi nye knuder i
mølhullerne. For det meste vil tæppets grundtråde været bevaret, da møl ikke gerne spiser bomuld. I enkelte tilfælde,
såsom med afganske og turmenske tæpper er det nødvendigt med optræk af nye grundtråde.
 


Eksempel på genopbygning af mølhuller på persisk Isfahan

Vi genopbygger den manglende luv med originale garner. Disse spinder vi til den rigtige tykkelse og indfarver med de oprindelige farveteknikker, så nuancen bliver korrekt. Derefter en isætning af knuder i den originale knytteteknik. Herved opnår vi, at man ikke kan se at tæppet har været repareret.
På billedet til højre kan man se hvordan "uldtotterne" stikker op fra tæppets luv, og her bliver klippet med specialsaks til niveau. 
 
 


Vi giver et gratis uforpligtigende skriftligt tilbud på istandsættelsen af Deres tæpper inden vi går i gang!
 
For at kunne "måle effekten" af denne hjemmeside, tilbyder vi 10% rabat på istandsættelsen af Deres tæppe, såfremt De printer denne side ud og medbringer den i butikken.
Indlevering kan i dag også ske på vores værksted i Rødovre. Klik her.
Store Kongensgade 83-85 (ved Marmorkirken) - 1264 København K. - Tel.: 33 14 12 02 - info@maktabi.dk